A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.
Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.
A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.
Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.
Jelentőség, hatások:
A többi hüvelyeshez hasonlóan a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.
A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ez a hatás csökkenthető, ha a lencsét főzés előtt beáztatjuk vagy az első főzőlevet frissel cseréljük ki.
Felhasználás:
A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.
A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.
Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje. A fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.
Összetevők: barna lencse*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1664 kJ / 398 kcal |
Zsír: |
1,5 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0 g |
Szénhidrát: |
74,2 g |
- amelyből cukor: |
1,1 g |
Fehérje: |
22 g |
Só: |
0 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Törökország.