A kókuszdió a kókuszpálma termése, amely akár harminc méter magasra is megnőhet. A növény eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Dél-Kelet Ázsia lehetett az őshazája, ahonnan a csírázásra képes kókuszdiók a tengeren úszva eljutottak távolabbi, trópusi klímájú területekre, illetve az emberi kéz is nagy segítség volt az elterjedésében.
A kókuszreszeléket a koprából, vagyis a rostokban gazdag, érett, kemény, fehér színű húsból állítják elő.
Jelentőség, hatások:
A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot.
A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.
Felhasználás:
A kókuszreszeléket leginkább sütemények, krémek, fagylaltok készítéséhez használjuk, de különlegesebb mártások vagy salátaöntetek ízesítője is lehet.
Összetevők: kókusz*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
2716 kJ / 660 kcal |
Zsír: |
63,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
54,8 g |
Szénhidrát: |
6,4 g |
- amelyből cukor: |
6,4 g |
Rost: |
20 g |
Fehérje: |
6,2 g |
Só: |
0,08 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Sri Lanka