A gabonák az egészség és az életerő forrásai, az emberiség egyik legősibb alaptáplálékai. Régen a magyar ember étrendjének gerincét képezték, szinte minden nap a terített asztalra kerültek.
Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük a gabonafélékből készült ételeket. Aki szeretné megőrizni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes táplálékokat beiktatnia, amelyek között kiemelt szerepet kapnak a hántolatlan gabonafélékből készült fogások.A gabonák: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica, a búza és a hajdina; amelyek a világ különböző tájain terjedtek el. A köles délről származik, a rizs és a hajdina keletről, a zab északról, a kukorica pedig nyugatról. A búza, az árpa és a rozs jellegzetesen európai gabona.
Kiadványunkban levesek, főételek, feltétek, édességek és pástétomok leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait.
Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 84 tisztán növényi alapanyag felhasználásával készült ízletes étel receptjét adjuk közre, amelyben a főszerep a gabonáké…
Váradi Tibor
Tartalomjegyzék
A gabonák, a Nap ajándékai
A gabonák különleges helyzete
A rizs
Az árpa
A köles
A rozs
A zab
A kukorica
A búza
A hajdina
Hasznos tanácsok az ételkészítéshez
A gabonák vitamin- és ásványianyag-tartalma
Az egyes gabonafajták jellemzői
Áttérés a természetes táplálékokra
Rizs
Minestrone al pesto
Rizspelyhes töltött mángold
Tavaszi rizottó
Töltött káposzta
Kínai rizstészta
Cukkinis, lecsós-barna rizs
Zöldséges rizsgolyó
Rakott kelkáposzta
Vega sushi
Mákos rizs citromos pácolt tofuval
Tejberizs
Rizskocka
Árpa
Kelbimbós árpaleves
Bácskai árpa
Brokkolis árpaalagút
Székelykáposzta árpával
Sólet
Csípős-zöldséges árpapehely
Töltött kaliforniai paprika
Lencsés árpa
Árpakrémes pohárdesszert
Mandulás árpakrokett
Marcipános árparolád
Tökfasírt árpapehellyel
Köles
Tárkonyos, parajos kölesleves
Kelkáposztás kölesfasírt
Köleskörözött
Kölesrezgő
Kapros köleskrémmel töltött cukkini
Zelleres, karfiolos kölestál
Töltött paprika
Paprikás burgonya kölessel
Kölesfelfújt
Ananászos kölespuding karoböntettel
Hamis túrógombóc
„Túró” Rudi palacsintája
|
Rozs
Hajdinaleves gombóccal
Pirított rozsos tészta
Zöldséges hajdina
Hajdinás dödölle párolt káposztával
Cukkinis rozsfasírt
Rakott hajdina savanyú káposztával
Rozsos muszaka
Rozsos apró kifli
Rozsos kebab
Rozsos, diós guba
Hajdinás gofri
Hajdinadesszert
Zab
Brokkolikrémleves
Kapros, tofus zabpehelygombóc
Spenótos, tejszínes tészta
Zabpehelypasztillák
Zabtörettel töltött tök
Zabtörettel rakott karfiol
Hamburger
Zabropogós
Töltött alma
Zöldséges zabtál
Meggyes, zabos muffin
Narancsos, gyömbéres zabpehelyszelet kukorica
Indiai kukoricaleves
Snidlinges kukoricakrémleves
Fűszeres kukoricanyárs
Brokkolis kukoricapörkölt
Polenta pizza
Kukoricával rakott burgonya
Tortilla
Csilis bab puliszkával
Tofurudak kukoricapehely bundában
Kukoricakrém
Mákos kukoricatorta
Barackos kukoricagombóc
Búza
Magyaros algaleves
Búzadarás finomság
Kuszkusz pirított tofuval és zöldségekkel
Rántott zöldségek
Lasagne (paradicsom nélkül)
Káposztás lángos
Hamis vadas szejtánnal
Kolbászkrém
Bulgur tabulé
Szejtánpörkölt tönkölynokedlivel
Bögrés mákos, diós
Rakott palacsinta
|