Összetevők: bambuszrost
Világszerte több mint 1250 bambuszfajta található és ezek közül 100-120 fajta hajtását fogyasztják, többnyire Kelet- és Délkelet-Ázsiában. Nem energianyerés, inkább kedvező élettani hatása miatt szokás fogyasztani, ugyanis a bambusz hajtása kalóriában szegény, de rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ahogy nő a hajtás, a rosttartalma egyre is emelkedik, amitől a bambusz keményebb és ellenállóbb lesz.
Jelentőség, hatások: A bambusz többféle rostot tartalmaz, köztük cellulózt, hemicellulózt és lignint. Ezek nagy mennyiségű vizet kötnek meg és fokozzák a bélmozgást. Növelik a teltségérzetet, így kevesebb étel elfogyasztása után is jóllakottnak érezhetjük magunkat.
Felhasználás: Naponta 10 g (kb. púpozott evőkanál) felnőtteknek. Ne feledjen elegendő mennyiségű folyadékot inni! Ízlés szerint keverhető ételekbe, italokba, pl. müzlibe, süteménybe, kenyérbe, szószokba.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
808 kJ / 202 kcal |
Zsír: |
0,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,1 g |
Szénhidrát: |
0,1 g |
- amelyből cukor: |
0,1 g |
Rost: |
99,0 g |
Fehérje: |
0,2 g |
Só: |
<0,25 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína
Bambusz származása: nem-EU