Összetevők: nyílgyökérliszt
A nyílgyökér vagy Maranta arundinacea feltehetően az első háziasított növény volt Dél-Amerikában. Az őslakosok nem étkezési célra, hanem a nyilak által okozott sebeik gyógyítására használták a nyílgyökér kivonatát. A mai napig számos bőrprobléma kezelésére (viszketésre, lábgombára) és hintőporként is használják, de ételek sűrítésére is természetesen alkalmas.
Jelentőség, hatások: A nyílgyökérlisztnek nagyon magas a keményítőtartalma, szinte más tápanyagot ezen kívül nem is tartalmaz. Könnyen emészthető és gluténmentes.
Felhasználás: Kiváló vízmegkötő-képességének köszönhetően kiváló sűrítőszer, illetve mivel íz- és színtelen édes és sós ételekhez is használható. A krémlevesek, szószok, főzelékek mellett a gyümölcsszószok, zselék megfelelő állagának kialakítására is alkalmas. Nyílgyökérliszttel a búzaliszt is kiváltható. Használható gluténmentes kenyerek és pékáruk készítéséhez, akár más lisztekkel keverve, akár önmagában.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1498 kJ / 357 kcal |
Zsír: |
0,1 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0 g |
Szénhidrát: |
84,6 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Fehérje: |
0,4 g |
Só: |
0,005 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: India