A napraforgó őshazája Peru és Mexikó, Európába dísznövényként került, majd felfedezték, hogy a mag magas zsírtartalma miatt nagy mennyiségű olaj sajtolható belőle. Így termesztése széles körben elterjedt.
A napraforgót nem csak olajáért kedveljük, hanem mi és a madarak is szívesen rágcsáljuk.
Jelentőség, hatások:
A napraforgómag leginkább zsírban gazdag, ezáltal energiatartalma is magas. Fogyókúrában ezért nem igazán állja meg a helyét, de alultápláltság esetén például érdemes beépíteni az étrendbe.
A napraforgómag jó B- és E-vitaminforrás. Az ásványi anyagok közül ki kell emelni a szelént és a mangánt, amelyeket igen nagy mennyiségben tartalmazza, illetve flavonoidokat is, amelyek antioxidánsként funkcionálnak.
Felhasználása:
Fogyaszthatjuk magában, belekeverhetjük müzlibe, vagy kekszek, péksütemények, kenyerek tésztájába. Megszórhatjuk vele a salátánkat illetve egy zöldségfasírtban is megállja a helyét.
Ledarálva magpástétom készíthető belőle, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk.
Összetevők: napraforgómag*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
2623 kJ / 627 kcal |
Zsír: |
51,5 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
4,5 g |
Szénhidrát: |
20 g |
- amelyből cukor: |
2,6 g |
Fehérje: |
20,8 g |
Só: |
0,03 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország.