A sörélesztőpehely a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombából készül, amelyet hőkezeléssel és szárítással inaktívvá tesznek. Így kelesztésre a sörélesztőpehely nem alkalmas, de magas fehérje-, vitamin és ásványi anyagtartalma miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
Jelentőség, hatások:
A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminokban (főleg B12-vitamonban) kifejezetten gazdag, az ásványi anyagok közül pedig cink- és szeléntartalma kiemelendő.
Felhasználás: levesek, szószok, szendvicsek, tészták, rizsételek, főzelékek, müzlik ízesítéséhez. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, ízletes, finom krémként pirítósra kenhető.
Összetevők: sörélesztő, árpamaláta kivonat
Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1345 kJ / 320 kcal |
Zsír: |
4,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
1,6 g |
Szénhidrát: |
9 g |
- amelyből cukor: |
9 g |
Fehérje: |
47 g |
Só: |
0,5 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Franciaország.