A szezámmag Indiából származó növény, de már évezredekkel ezelőtt elterjedt és meghonosodott egész Ázsiában és a Mediterráneumban. Az egyiptomi hieroglifákban is említést tesznek róla és a római hadsereg tagjai mézzel összekevert szezámmagot fogyasztottak, hogy megőrizzék erejüket.
Jelentőség, hatások:
Gazdag telítetlen zsírsavakban, jótékonyan hat a szervezet koleszterin szintjére, rendkívül gazdag aminosavakban is. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású.
Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást.
Kiváló arányban tartalmazza a kalcium, magnézium, foszfor ásványianyagokat az erősebb csontok érdekében.
Felhasználás:
Leginkább házi kenyerek és pékáruk díszítésére használják. Keverhetjük akár a tésztába is vagy a tetejére szórhatjuk. Óvatos pirítással fokozhatjuk az aromáját, amely egy egyszerű hamburgerzsemlét is különlegessé tud tenni.
Krémekbe, öntetekbe, növényi joghurtba is keverhetjük.
Összetevők: fehér szezámmag
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
2613 kJ / 632 kcal |
Zsír: |
55 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
9,3 g |
Szénhidrát: |
5,3 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Fehérje: |
24 g |
Rost: |
10 g |
Só: |
0,02 g |
Származási ország: Kína