A szezámmag Indiából származó növény, de már évezredekkel ezelőtt elterjedt és meghonosodott egész Ázsiában és a Mediterráneumban. Az egyiptomi hieroglifákban is említést tesznek róla és a római hadsereg tagjai mézzel összekevert szezámmagot fogyasztottak, hogy megőrizzék erejüket.
A fekete színű szezámmag, fehér rokonával ellentétben hántolatlan és inkább a Távol-Keleten elterjedtebb. Erősebb aromája van.
Jelentőség, hatások:
A fekete szezámmagnak jelentős a zsírtartalma, amelynek összetétele kedvező. Főleg egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírsavakat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. Ezek a tápanyagok együttesen hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer, az emésztés és a bőr épségéhez, szépségéhez. Számos ásványi anyagban, vitaminban, antioxidánsban is bővelkedik a szezámmag, amelyek például a csontritkulás megelőzésében játszhatnak szerepet.
Felhasználás:
Leginkább házi kenyerek és pékáruk díszítésére használják. Keverhetjük akár a tésztába is vagy a tetejére szórhatjuk. Óvatos pirítással fokozhatjuk az aromáját, amely egy egyszerű hamburgerzsemlét is különlegessé tud tenni.
Krémekbe, öntettekbe, növényi joghurtba is keverhetjük.
Összetevők: fekete szezámmag
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1462 kJ / 596 kcal |
Zsír: |
52 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
8,7 g |
Szénhidrát: |
6,0 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Fehérje: |
21 g |
Só: |
0 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Thaiföld