|
|
|
A FITOÖSZTROGÉNEK OLYAN ÖSZTROGÉN HATÁSÚ VEGYÜLETEK, MELYEK JELEN VANNAK SZÁMOS NÖVÉNYI ÉLELMISZERBEN, PÉLDÁUL A SZÓJÁBAN ÉS A LENMAGBAN. EGYES KUTATÁSOK AZT MONDJÁK, HOGY EZEK AZ ANYAGOK EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNNYEL JÁRNAK, MÁSOK AGGODALMUKAT FEJEZIK KI AZ ESETLEGES KOCKÁZATOK MIATT. DE MI AZ IGAZSÁG? EZT A KÉRDÉST JÁRTUK KÖRBE MOSTANI CIKKÜNKBEN.
|
Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, amely számos biológiai folyamatban tölt be szerepet a szervezetben. Azonban nem csak a test termeli, hanem bizonyos növényekben is megtalálhatóak olyan vegyületek, melyek hasonló hatást váltanak ki, mint az ösztrogén.
Szervezetünkben három forrása van az ösztrogén hatású vegyületeknek.
|
|
|
|
|
● Endogén ösztrogén: az általunk megtermelt ösztrogén hormon ● Fitoösztrogének: az általunk fogyasztott ösztrogén hatású növényi vegyületek (ill. az állati eredetű ételekkel is ösztrogéneket viszünk be pl. a tejtermékekkel) ● Xenoösztrogének: a környezetünkben lévő ösztrogénszerű vegyületek
|
Mik azok a fitoösztrogének?
|
A fitoösztrogének olyan bioaktív növényi vegyületek, amelyek képesek a szervezet ösztrogén receptoraihoz kapcsolódni és ott hatást kiváltani.
Ezek mindegyike kötődhet egy ösztrogénreceptorhoz, és ösztrogénszerű hatást válthat ki. A növényvédő szerekből, gyomirtószerekből, testápolási termékekből és egyéb vegyszerekből származó kémiai ösztrogének (xenoösztrogének) sokkal erősebben hatnak a szervezetünkben, mint a saját, házilag előállított ösztrogénünk, a növényi ösztrogének (fitoösztrogének) pedig sokkal gyengébb hatást fejtenek ki.
|
Az étrendi fitoösztrogének biohasznosulását, bioaktivitását és egészségre gyakorolt hatását jelentősen meghatározzák a bélbaktériumok. (1) A szervezet számára a fitoösztrogének egy részét ugyanis a bélbaktériumok teszik aktívvá, tehát ha a mikrobiom valami miatt sérül (pl. antibiotikumos kúra), akkor nem lesznek jól hozzáférhetőek ezek a hasznos vegyületek.
|
Miben vannak fitoösztrogének?
|
|
|
|
|
Több mint 300 féle növény tartalmaz különböző fitoösztrogéneket (pl. izoflavonoidokat, lignánokat, kumesztánokat, stilbéneket). Ezek közül a két legfontosabb az izoflavonoidok és a lignánok, melyek koncentrált mennyiségben a szójafélékben és a lenmagban találhatóak meg. Ezen kívül egyes zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, egyéb hüvelyesek és magvak is tartalmaznak fitoösztrogéneket, azonban kisebb mennyiségben.
|
Mikor érdemes a fitoösztrogéneket fogyasztani és mikor érdemes inkább óvatosnak lenni?
|
A fitoösztrogéneknek tudományos kutatások alapján úgy tűnik szerepük van a cukorbetegség, a vastagbél-, máj-, agy-, emlő-, petefészek- és a bőrrák megelőzésében. Csökkenhet a "rossz" koleszterinszint, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, a menopauza tünetei, a menstruációs problémák, valamint növekedhet a testsúlycsökkenés is. (2)
Azonban további, embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsük a fitoösztrogének hatását. Egyes gyógynövényeknek például magas a fitoösztrogéntartalmuk, és étrendkiegészítők formájában is bevehetők. Ezeknek a fitoösztrogén szintje magasabb lehet, mint az élelmiszerekben, ezért fogyasztásuk előtt szakemberrel érdemes konzultálni.
Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a szójatermékek nem befolyásolják az egészséges emberek pajzsmirigyét. A szója izoflavonjai azonban kötődhetnek a jódhoz, amelyet a szervezet pajzsmirigyhormonok előállítására használ fel. Elméletileg tehát azoknak, akik szóját fogyasztanak, valamivel több jódra van szükségük az étrendjükben. A jód számos növényi élelmiszerben található, és különösen a tengeri növényekben (például a nori algában) és a jódozott sóban. (3)
Egy 2019-es metaanalízis is arra utal, hogy a szójafogyasztásnak nincs hatása a pajzsmirigy hormonokra, és mérsékelten emeli a TSH-szintet, a TSH emelkedésének klinikai jelentősége, ha van is, nem tisztázott. (4)
Az egyik nagy amerikai egészségügyi szervezet (FDA - Food and Drug Administration) 50 egymástól független tanulmány alapján napi 25 grammban határozta meg a napi kockázat nélkül fogyasztható szójafehérje mennyiségét. Ez nagyjából napi 300 gramm tofunak vagy 800 ml szójatejnek felel meg.
Ha pajzsmirigy problémáid vannak és gyógyszert szedsz, természetesen egyeztess orvosoddal a táplálkozási kérdésekben, mivel azok hatással lehet többek között a gyógyszerek felszívódására is!
|
A szója és a lenmag pozitív hatásai
|
A tudományos kutatások szerint a szójatermékek (a bennük lévő izoflavonoidok) számos egészségügyi előnnyel bírnak.
|
|
A teljesértékű szójafélék (szójabab) fogyasztása csökkentheti a mellrák és számos más ráktípus, a miómák, valamint a gyulladások kialakulásának kockázatát is. A szója hasznos lehet a csontok és a szív egészségére, valamint a menopauza tüneteinek (pl. hőhullámok, hangulatingadozás, csontritkulás, hüvelyszárazság, memóriazavarok) enyhítésére. (3)
A szója fitoösztrogénjei nem csökkentik a férfi termékenységet (5); azonban a főként halakban is megtalálható xenoösztrogének drasztikusan csökkenthetik a spermiumok számát. A tejtermékek helyettesítése szójával csökkentheti a hasi zsír mennyiségét is, tehát segíti a fogyást.
A fiatal szójabab, más néven edamame párolható és hasonlóképpen a többi hüvelyeshez fogyasztható. A szójababból készített élelmiszerek is jótékony hatással bírnak, ilyen például a szójaital, tofu, tempeh és miso is, melyek mértékkel részei lehetnek egy kiegyensúlyozott étrendnek (törekedjünk rá, hogy ellenőrzött magyar, illetve ökológiai gazdálkodásból származzanak, GMO-mentesek legyenek).
Az erősen feldolgozott szójatermékeknek (pl. szójaizolátumok) azonban valószínűleg nincsenek ilyen pozitív hatásai.
|
|
A lenmag a világ legkoncentráltabb lignánforrása, melyről mellrákos betegeken végzett randomizált, kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat alapján úgy találták, képes csökkenti az emlődaganat méretét már néhány hét leforgása alatt. (6) (A lenmagot meg kell őrölni, különben az emészthetetlen héja miatt nem férünk hozzá a hasznos beltartalmához.)
|
|
|
|
|
Próbáld ki a bio szójával és lenmaggal készült receptjeinket, melyekkel könnyedén beillesztheted ezeket a fitoösztrogénekben gazdag alapanyagokat.
|
Az egész formában vásárolt lenmagot a fent említetteknek megfelelően mindenképpen őröld meg egy kicsit felhasználás előtt, és már teheted is bele (1 evőkanállal) a reggeli kásádba, zöldturmixodba, tojáshelyettesítőként pedig például a növényi fasírtokba!
Az izoflavonok az elfogyasztásuk után körülbelül 24 órával ürülnek ki a szervezetből, főként a vizelettel és kisebb mértékben a széklettel (7) , ezért is érdemes rendszeresen őket valamilyen formában fogyasztani.
|
|
|
|
|
Hivatkozások: (1) Landete, J. M., Arqués, J., Medina, M., Gaya, P., de Las Rivas, B., & Muñoz, R. (2016). Bioactivation of phytoestrogens: intestinal bacteria and health. Critical reviews in food science and nutrition, 56(11), 1826-1843. (2) https://nutritionfacts.org/topics/phytoestrogens/ (3) https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/soy-and-health (4) Otun, J., Sahebkar, A., Östlundh, L., Atkin, S. L., & Sathyapalan, T. (2019). Systematic review and meta-analysis on the effect of soy on thyroid function. Scientific reports, 9(1), 3964. (5) Hamilton-Reeves, J. M., Vazquez, G., Duval, S. J., Phipps, W. R., Kurzer, M. S., & Messina, M. J. (2010). Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertility and sterility, 94(3), 997-1007. (6) Thompson, L. U., Chen, J. M., Li, T., Strasser-Weippl, K., & Goss, P. E. (2005). Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. Clinical cancer research, 11(10), 3828-3835. (7) Setchell et al., 2003
|
|
|
|
|
|