|
|
|
SOKAN CSAK AZ ÉV UTOLSÓ NAPJÁN VESSZÜK ELŐ EZT A KISSZEMŰ, ÁM ANNÁL EGÉSZSÉGESEBB HÜVELYEST, DE TALÁN ITT AZ IDEJE, HOGY EGY KICSIT KÖZELEBBRŐL IS MEGISMERJÜK, ÉS ÉLETÜNK TÖBBI NAPJÁN IS BEILLESSZÜK AZ ÉTKEZÉSÜNKBE.
|
A lencsére gyakran csupán a gazdagságot hozó tradíció részeként gondolunk, ám a valóságban ez a superfood számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a szervezet egészségét és vitalitását támogatják. Ebben a cikkben felfedezzük, hogy a lencse nem csupán egy szilveszteri szokás, hanem egy egész évre kiterjedő életmódbeli döntés lehet.
És mivel a meggyőződésünk, hogy az egészséges táplálkozás részeként semmiképpen sem kell lemondani az ízélményekről, a cikk végén egy remek lencsés recepttel is készülünk, hogy a tudatosság és az élvezet egyensúlyban legyenek.
|
Miért pont újévkor eszünk lencsét?
|
Röviden azért, mert a lencse apró, lapos formája pénzre emlékeztet, és mivel sok van belőle, ezért a hagyomány szerint, ha újévkor lencsét fogyasztunk, sok pénz fog állni a házhoz, azonban kevesen tudják, hogy a lencse mennyire egészséges is.
|
|
|
|
|
A lencse feltölti a szervezetet tápanyagokkal
|
A lencse nem csak nagyon finom, de egy igazi szuperélelmiszer is, mivel tápanyagokban különösen gazdag. Magas a fehérjetartalma (több mint 25%), emellett sok jótékony rostot (17,4 gramm) és összetett szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, jóllakottság érzetet okoznak.
A lencse emellett gazdag folsavban, rézben, mangánban, foszforban, vasban, cinkben, B-vitaminokban, sejt szinten táplálja a szervezetet, miközben vigyáz a formánkra, ezért diétákba is javasolt beilleszteni. A teljes értékű növényi alapú élelmiszerek pörgetik az anyagcserét, míg a nehezebben emészthető élelmiszerek (főként az állati eredetű és a feldolgozott élelmiszerek) lassíthatják, ezért a fogyás gyorsítását is segítheti, ha több hüvelyest és kevesebb húst fogyasztasz.
A hüvelyesekből ajánlások szerint (1) naponta körülbelül 1,5 csészével érdemes enni, ezért most nézzük, ez a mennyiségű barna lencse pontosan mit is tartalmaz. A tápanyagok ajánlott napi mennyiségének kalkulálásához egy átlagos 60 kg testtömegű, közepes fizikai aktivitású 35 éves nő igényeit vettünk alapul.
|
|
|
|
|
Látható, hogy a vitaminok és ásványi anyagok közül milyen sokat tudunk bevinni a napi ajánlott mennyiségből már csupán néhány adag hüvelyes elfogyasztásával, tényleg szó szerint feltölti a szervezet raktárait. Vashiány esetén is kifejezetten hasznos rendszeresen fogyasztani, mert nőknél több, mint a napi szükséglet felét fedezi.
|
|
|
|
|
Milyen hatással van a lencse a fogyásra?
|
A hüvelyesek sok rostot és fehérjét tartalmaznak, és kevesebb kalóriával növelik a jóllakottság érzését, ezért kiválóan alkalmazhatóak súlycsökkentő étrendek esetén is.
Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent metaanalízis szerint (2) például a bab, lencse, csicseriborsó és más hüvelyesek elősegítik a testsúlycsökkentést. A kutatók 21 cikket tekintettek át, melyben a hüvelyesek fogyasztásának 940 túlsúlyos vagy elhízott résztvevő testsúlyára, a testzsírjára, valamint derékbőségére gyakorolt hatását vizsgálták.
|
Napi 1 adag hüvelyes körülbelül 0,5 kiló fogyást eredményezett hat hét után, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztottak naponta hüvelyeseket. A hüvelyesek akkor is súlycsökkentő hatáshoz vezetnek, ha a diéta nem kalóriakorlátozásra irányul.
|
|
|
|
|
Milyen krónikus problémák esetén ajánlott a lencse?
|
2-es típusú cukorbetegség
|
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára előnyös, ha a vörös húst hüvelyesekkel (bab, borsó vagy lencse) helyettesítik étrendjükben a European Journal of Clinical folyóiratban online közzétett tanulmány szerint. (3) A résztvevőket arra kérték, hogy kövessék a hüvelyesek nélküli terápiás diétát a szívbetegségek kezelésére vagy ugyanazt a diétát, de a két adag vörös húst hüvelyesekkel helyettesíthetve heti három napon át. A kutatók a hüvelyesek csoportjánál javulást tapasztaltak az éhgyomri vércukorszint, az inzulin, a trigliceridszint és az LDL („rossz”) koleszterinszint tekintetében.
|
Szív-és érrendszeri betegségek
|
A bab, lencse, borsó és egyéb hüvelyesek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás kockázatát az Advances in Nutrition című folyóiratban megjelent áttekintés szerint. (4) Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a legtöbb hüvelyes növényt fogyasztották, akár 10%-kal csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek, a szívkoszorúér-betegségek és a magas vérnyomás előfordulási esélyét azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztottak.
|
A Scientific Reports folyóiratban közzétett metaanalízis szerint (5) a hüvelyesek étrendbe történő felvétele csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát is. A kutatók 14 tanulmányt vizsgáltak meg 1.903.459 résztvevővel. Azoknál volt a legalacsonyabb a rák kockázata, akik a legtöbb hüvelyest fogyasztották.
|
|
|
|
|
Hogyan készítsük el a lencsét?
|
A hüvelyesek egyeseknél gázképződést, hasi panaszokat okozhatnak, mivel a rájuk jellemző oligoszacharidok (összetett szénhidrátok) flatulencia (puffasztó) faktorként ismeretesek.
Ez a hatásuk azonban szerencsére megfelelő előkészítés esetén csökkenthető. Áztassuk be 4-5 órára a lencsét, majd alaposan mossuk át és friss vízben tegyük fel főni, vagy az első felforrás után cseréljük le a főzővizet frissre. Adhatunk hozzá babérlevelet is, amitől nem csak ízletesebb lesz, hanem javítja az emésztést is. Ha valaki nagyon nehezen emészti a hüvelyeseket, megoldás lehet a fermentálás (tejsavas erjesztés) is, mivel a jótékony baktériumok lebontják számunkra az emésztést gátló anyagokat.
A lencse főzési ideje kb. 30-40 perc (a fermentált lassabban fő meg). A sót pedig csak a főzés vége felé tegyük hozzá, mert megnyújtja a főzési időt.
|
|
|
|
|
|
Próbáld ki ezt az isteni húsmentes lencsegulyást csipetkével, vegaföllel, és garantáltan jól fog indulni az újév!
Ebből a levesből bizony egyáltalán nem fog hiányozni a hús, ráadásul így könnyebben emészthető, ami a nagy ünnepi lakomák után jól fog esni!
|
|
|
|
|
|
|
Milyen húsmentes ételekbe lehet még használni a lencsét?
|
A lencséből nem csak főzelék vagy leves készíthető, hanem használhatjuk darált hús helyettesítésére fasírtokba, töltelékként, de készülhet belőle saláta és fűszeres lencsepástétom is. Fűszerek, ízesítők közül jól passzol hozzá a babérlevél, mustár, szójaszósz, oregánó, rozmaring és a bazsalikom.
|
|
|
|
|
|
Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván a BiOrganik Csapata!
|
|
|
|
|
|
Hivatkozások: (1) Greger, M., & Stone, G. (2016). How not to die: discover the foods scientifically proven to prevent and reverse disease. Pan Macmillan (2) Kim SJ, de Souza RJ, Choo VL, et al. Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. Published online March 30, 2016. (3) Hosseinpour-Niazi S, Mirmiran P, Hedayati M, Azizi F. Substitution of red meat with legumes in the therapeutic lifestyle change diet based on dietary advice improves cardiometabolic risk factors in overweight type 2 diabetes patients: a cross-over randomized clinical trial. Eur J Clin Nutr. Published ahead of print October 29, 2014. (4) Viguiliouk E, Glenn A, Nishi SK, et al. Associations between dietary pulses alone or with other legumes and cardiometabolic disease outcomes: An umbrella review and updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2019;10:S308-S319. (5) Zhu B, Sun Y, Qi L, Zhong R, Miao X. Dietary legume consumption reduces risk of colorectal cancer: evidence from a meta-analysis of cohort studies. Sci Rep. 2015;5:8797.
|
|
|
|
|
|