Tisztelt Vásárlóink! 2025.06.09-én Pünkösd Hétfőn raktárunk és webshop átvételi pontunk ZÁRVA tart!

biorganik.hu

+36-1/210-9114

biorganik.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • ÚJ TERMÉKEK 
    • ALAPANYAGOK 
    • KÉSZÍTMÉNYEK 
    • TEJ HELYETT 
    • HÚS HELYETT 
    • VeganChef TERMÉKEK 
    • KÖNYVEK 
    • HŰTÖTT TERMÉKEK 
  • CIKKEK / RECEPTEK
    • CIKKEK
    • RECEPTEK
    • Nyeremény.Játék
  • RÓLUNK
    • RÓLUNK
    • Széchenyi Terv Plusz
    • BiOrganik MINŐSÉG
    • Környezet.Védelem.
    • Hűtős Kiszállítás
    • ÁLLÁSLEHETŐSÉG
    • Hatékonyságnövelés munkahelyi képzések által
Vissza
VEGÁN + JANUÁR = VEGANUÁR!
Jan 11
2024
08:34
Pintér Dóra
Pintér Dóra
2024.01.11 08:34
Jan 11
2024
08:34

VEGÁN + JANUÁR = VEGANUÁR!

Miért kóstolj bele a VEGÁN JANUÁRBA!?

 

A VEGANUARY 2014 ÓTA EGY BRIT NONPROFIT SZERVEZET ÁLTAL MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ VILÁGSZINTŰ KIHÍVÁS, AMI A VEGANIZMUST NÉPSZERŰSÍTI AZÁLTAL, HOGY NÖVÉNYI ALAPÚ RECEPTEKKEL ÉS ÉLETMÓD TIPPEKKEL A VEGÁN ÉLETMÓD KIPRÓBÁLÁSÁRA ÖSZTÖNZI AZ EMBEREKET EGY EGÉSZ HÓNAPON ÁT. A KAMPÁNYHOZ 2023-BAN MÁR TÖBB MINT 700.000-EN CSATLAKOZTAK, EZZEL MEGDÖNTVE MINDEN ADDIGI REKORDOT. A KIHÍVÁS ITTHON IS KÉPVISELTETI MAGÁT VEGANUÁR NÉVEN. EBBEN A CIKKBEN MEGMUTATJUK NEKED, HA MÉG NEM TETTED, MIÉRT ÉRDEMES NEKED IS BELEVÁGNOD A KIHÍVÁSBA!

VEGÁN + JANUÁR = VEGANUÁR! AZ IZGALMAS KIHÍVÁS!

5 FONTOS OK, AMIÉRT ÉRDEMES BELEKÓSTOLNOD A VEGÁN JANUÁRBA

1.) JELENTŐSEN CSÖKKENTHETED AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMODAT

Az eddigi legátfogóbb brit elemzés szerint (1) a vegán étrend masszívan csökkenti az élelmiszertermelés okozta környezeti károkat. A vegán étrend 75%-kal kevesebb klímafelmelegedést okozó kibocsátást, vízszennyezést és földhasználatot eredményez, mint azok az étrendek, amelyekben naponta több mint 100 gramm húst tartalmaznak. A vegán étrend továbbá 66%-kal csökkenti a vadon élő állatok pusztulását és 54%-kal a vízfelhasználást - derül ki a tanulmányból.

2.) NÖVELHETED A NAPI ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSBEVITELEDET

A KSH statisztikai adatai (2) alapján a magyar lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztása nagyon alacsony, az átlagos teljes napi kalóriabevitelnek (3.417 kcal) mindössze 6,6%-a (227 kcal). A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb táplálkozási ajánlásai szerint is legalább a tányérunk felén zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene lenniük, amit ezzel a mennyiséggel sajnos nem fedezünk. A napi ajánlott rostfogyasztás 30 gramm, a magyar lakosság átlaga azonban ebben is alulmarad napi 10 grammal.

A jó hír azonban, hogy a főként növényi alapú ételeket fogyasztók számára sokkal könnyebb elérni az ajánlott zöldség-, gyümölcs- és rostbevitelt, melynek egészségügyi előnyei vitathatatlanok.

VEGÁN + JANUÁR = VEGANUÁR! AZ IZGALMAS KIHÍVÁS!

EBBEN A CIKKÜNKBEN OLVASHATSZ ARRÓL,
HOGYAN ÉRDEMES ÖSSZEÁLLÍTANI A KIEGYENSÚLYOZOTT NÖVÉNYI ALAPÚ TÁNYÉRT!

3.) KIPRÓBÁLHATSZ IZGALMAS ÚJ ÍZEKET

Sokan gondolják még mindig, hogy a növényi alapú ételek unalmas és tápanyagszegény salátalevelekből állnak, de ez egyáltalán nem igaz, sőt! Nagyon ízletes ételek készíthetőek vegán alapanyagokból, akár a kedvenc levesed, főételed vagy desszerted, de kipróbálhatsz teljesen új ízeket is, például egy csicseriborsó tikka massalát vagy egy sütőtökös browniet.

Vöröslencsés bolognai tészta
Tzatzikis Gyros
Barackos morzsa pite

VÁLOGASS KEDVEDRE AZ IZGALMAS VEGÁN RECEPTJEINK KÖZÖTT,
AMIKHEZ KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ BIORGANIK ALAPANYAGOKAT TALÁLSZ A WEBÁRUHÁZUNKBAN, VALAMINT EGYES ÜZLETEKBEN IS!

 

Fűszerezés
Az ízeket leginkább a fűszerezéssel tudod feldobni, például bazsalikommal, kakukkfűvel, petrezselyemmel és korianderrel. A fűszerek, mint például a paprika és a kömény, mélyíthetik az ételek ízét. A sörélesztőpehely is kiválóan feldobja az ételeket, mivel kellemes, parmezán sajtra emlékeztető íze van, a fekete sóval pedig például a tojásos ízvilágot érheted el.

Főzési módok és új alapanyagok
Fontos a megfelelő főzési vagy sütési módszer kiválasztása is, például a grillezés füstösebb ízt kölcsönözhet az ételeknek. Az évszaknak megfelelően választott friss alapanyagok is hozzájárulhatnak a zamatosabb ízekhez. A változatosság is kulcsfontosságú, érdemes kipróbálni például új zöldségeket, húsalternatívákat, elkészítési módszereket és ízkombinációkat is.

4.) MEGNÖVELHETED AZ ENERGIASZINTEDET

A könnyed, növényi alapú ételek csodát tehetnek az energiaszinteddel. Mivel a növényi étrend általában könnyebben emészthető, magas rost- és alacsony telített zsírtartalmú ételekből áll, kevésbé valószínű, hogy energiát elszívó emésztési problémákkal fogsz küzdeni, amelyet többségében inkább a nehezen emészthető, állati eredetű ételek szoktak okozni.

Sokan, amikor több növényi alapú ételt fogyasztanak vagy teljesen átállnak erre a táplálkozási módra, ezért jelentős energiaszintnövekedést tapasztalnak, de mint minden étkezési formánál, itt is fontos ügyelni a tápanyagok megfelelő egyensúlyára.

5.) EGÉSZSÉGESEN ÉS HATÉKONYAN FOGYHATSZ

Tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a növényi alapú étrend segíthet a hatékony fogyásban. Egy tanulmány (3) például azt találta, hogy a növényi étrendet követő egyének általában alacsonyabb testsúlyúak és kevesebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője. A növényi étrend csökkenti a BMI-t, a testzsírszázalékot és a derékbőséget is.

Több oka is van annak, hogy a növényi ételekkel hatékony a fogyás: általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint az állati eredetű élelmiszerek, magas rosttartalmúak, ami segít megőrizni a jóllakottság érzését étkezések után. Ha emellett elhagyjuk a feldolgozott élelmiszereket is, amelyek gyakran magas cukortartalmúak és üres kalóriákat tartalmaznak, még gyorsabbá és hatékonyabbá válik a folyamat.

5.	EGÉSZSÉGESEN ÉS HATÉKONYAN FOGYHATSZ

AZ EGÉSZSÉGES ÉS HATÉKONY FOGYÁS ALAPJAIRÓL
EBBEN A CIKKÜNKBEN OLVASHATSZ.

Flexitáriánus étrend, a kezdeti átmenet

Mi a helyzet akkor, ha úgy érzed, még nem tudsz teljesen vegán életmódra váltani? A flexitáriánus étrend lehet számodra egy jó kezdeti megoldás. A flexibilis és a vegetáriánus szavakból álló kifejezés arra utal, hogy a növényi alapanyagok mellett megengedőbb az állati eredetű alapanyagokat illetően, tehát nem kell drasztikus lépésre elszánnod magadat, ha számodra a fokozatosság a célravezető. Próbálj ki minél több receptet és hagyd, hogy az ízek és a jó tapasztalatok idővel magukért beszéljenek!

Vágj bele a kihívásba, próbálj ki minél több BiOrganik receptet, posztold ki, és jelölj meg bennünket a közösségi oldalakon!


 

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy NE maradj le a legfrissebb tartamainkról és aktuális akcióinkról!


Hivatkozások:
(1) Scarborough, P., Clark, M., Cobiac, L., Papier, K., Knuppel, A., Lynch, J., ... & Springmann, M. (2023). Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts. Nature Food, 4(7), 565-574.
(2) https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0066.html
(3) Barnard, N. D., Alwarith, J., Rembert, E., Brandon, L., Nguyen, M., Goergen, A., ... & Kahleova, H. (2022). A Mediterranean diet and low-fat vegan diet to improve body weight and cardiometabolic risk factors: a randomized, cross-over trial. Journal of the American Nutrition Association, 41(2), 127-139.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim

 

Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • FIZETÉSI INFORMÁCIÓK
  • SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK
  • Telephelyünkön személyes vásárlás nem lehetséges!

Biorganik Online Kft.
  • 1097 Budapest, Gubacsi út 47.
  • +36-1/210-9114
  • webshop@biorganik.hu
  • Elérhetőségek
  • instagram

  • facebook

  • pinterest

  • youtube.com

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Újdonságok első kézből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, "raktárkisöprő"- és egyéb akcióinkról!

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Akciók 
  • ÚJ TERMÉKEK 
  • ALAPANYAGOK 
  • KÉSZÍTMÉNYEK 
  • TEJ HELYETT 
  • HÚS HELYETT 
  • VeganChef TERMÉKEK 
  • KÖNYVEK 
  • HŰTÖTT TERMÉKEK 
  • CIKKEK / RECEPTEK
    CIKKEK / RECEPTEK
    • CIKKEK
    • RECEPTEK
    • Nyeremény.Játék
  • RÓLUNK
    RÓLUNK
    • RÓLUNK
    • Széchenyi Terv Plusz
    • BiOrganik MINŐSÉG
    • Környezet.Védelem.
    • Hűtős Kiszállítás
    • ÁLLÁSLEHETŐSÉG
    • Hatékonyságnövelés munkahelyi képzések által
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.