|
|
|
Az egészséges élet elengedhetetlen része az egészséges táplálkozás, annak pedig kihagyhatatlan alapanyagait alkotják a szezonális zöldségek és gyümölcsök. Nyáron van a legjobb dolgunk, sokféle gyümölcs és zöldség közül válogathatunk a dinnyéktől a piros bogyós gyümölcsökig, a sokféle paradicsomtól és paprikától a cukkiniig, majd ősszel a tökök és finom almák és körték kényeztetnek minket.
|
A szezonális zöldségnek és gyümölcsnek számos előnyét ismerjük
|
A szezonális zöldségek és gyümölcsök a szervezetünk számára elengedhetetlenek tápanyagokban gazdagok.
|
A nem szezonális zöldségek és gyümölcsök gyakran utaznak hosszú távolságokat, mielőtt a boltokba kerülnek. Az út során hűtik, sokszor különböző anyagokkal kezelik őket. Mindez rossz hatással lehet az ízükre, minőségükre és tápanyagtartalmukra. A szezonális és helyi alapanyagok viszont általában frissek és ízletesek.
|
A helyi gazdákat és gazdaságot támogatják
|
A szezonális zöldségek és gyümölcsök helyi termelőktől és gazdálkodóktól származnak, így a pénzeddel az ő munkájukat és fennmaradásukat támogatod.
|
|
|
|
|
A csapból is az folyik, hogy figyeljünk a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A helyi és szezonális termékek nem utaznak olyan sokat, nem kell hűtőházban tartani őket, nem kell annyi csomagolást használni hozzájuk, így környezetvédelmi szempontból is jobb választásnak bizonyulnak.
|
A szezonális ételek általában kevesebbe is kerülnek, mivel nincs szükség a hosszú távú szállításukra és tárolásukra.
|
Mi mindent készíthetsz friss gyümölcsből?
|
A friss gyümölcsöket egészséges kisétkezésként magukban vagy egy-egy marék mandulával vagy dióval is eheted, de készíthetsz belőlük gyümölcssalátát is. A lehetőségeknek azonban csak a fantázia szab határt. Íme 5 ötlet arra, hogy milyen finomságot alkothatsz belőlük!
|
1. Könnyű nyárvégi hűsítő a tápiókapuding friss gyümölcsökkel és tápiókagyönggyel. Ráadásul egészséges is. 2. Ha édességre vágysz, a csokis chia mártogatós pofonegyszerű recept alapján készül és egészséges is. Az elkészült masszába bármilyen gyümölcsöt mártogathatsz. 3. Augusztus végén, szeptember elején érdemes meleg kásákat reggelizni. A keleti orvoslás szerint megelőzheted velük az őszi-téli légúti megbetegedéseket. Zabkása, köleskása, rizskása… úgy variálhatod őket feltétekkel, ahogy csak jól esik! 4. Uzsonnára, estére vagy vendégségre süthetsz morzsapitét friss szezonális gyümölcsökkel. Ez a receptünkben barackkal mutatjuk az elkészítését, de a meggytől az almáig sokféle ízzel el tudjuk képzelni. Nyugodtan használhatsz savanykás gyümölcsöket is, hiszen a BiOrganik rizssziruppal mindent meg tudsz édesíteni. 5. A gyümölcsös tiramisut sem kell elfelejtened azért, mert vegán étrendet követsz. A növényi alapú mascarpone krém adja a lelkét, az ízesítésében pedig segít a linken található receptünk.
|
|
Ötletek friss szezonális zöldségekből
|
A salátán túl is van élet, és nem kell sokat főzni, hogy olyan finomság kerüljön az asztalra, ami után mindenki mind a 10 ujját megnyalja. 5 ötletet adunk, hogyan tudod hasznosítani a zöldségeket.
|
1. Sokan hiszik, hogy a sushi a nem túl népes számú nyers hal kedvelőinek étele, pedig az egyik legegészségesebb fogás lehet, ha zöldségekben gondolkodsz. Sőt, olajon ropogós kérgűre pirított tofucsíkokat is tekerhetsz a közepébe, nagyon finom lesz. A sushihoz illő kiegészítőket is megtalálod webshopunkban a nori algalaptól, a wasabin át a gyömbérig. 2. A tortillatekercs, vagy más néven wrap az ételek Jolly Jokere. Bármi megmarad ugyanis, foghatsz egy tortillalapot és beletekerheted. Akár maradék lencsefőzelék, chilis bab, gombapörkölt, rizs, saláták, szendvicskrémek is gazdagíthatják. 3. Shakshuka, vagyis izraeli lecsó, amibe imádunk friss kenyeret vagy lepényeket tunkolni. Egyszerűen elkészítheted a meleg, nyári napokon is anélkül, hogy feleslegesen felmelegítenéd a konyhát. 4. Ebbe az uborkatekercsbe VeganChef szendvicskrémeinket ajánljuk tekerni. Pirítóssal vagy egy kis rizzsel is kiváló fogás, és vendégváró falatkának is tökéletes. Cukkinibe tekerve is próbáld ki, mennyei. 5. A bulgur tabulésaláta az egyik legjobb nyári étel, mert egyrészt tartalmas, laktató, másrészt hidegen fogyasztható, így a nyári nagy melegben is jól esik.
|
Húzz bele, még van egy kis idő a nyárból, tankold fel szervezetedet vitaminokkal! Az ételek hozzávalóit beszerezheted a BiOrganik webáruházából!
|
|
|
|
|