biorganik.hu

+36-1/210-9114

biorganik.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • ÚJ TERMÉKEK 
    • ALAPANYAGOK 
    • KÉSZÍTMÉNYEK 
    • TEJ HELYETT 
    • HÚS HELYETT 
    • SUSHI 
    • VeganChef TERMÉKEK 
    • KÖNYVEK 
    • HŰTÖTT TERMÉKEK 
  • CIKKEK / RECEPTEK
    • CIKKEK
    • RECEPTEK
    • Nyeremény.Játék
  • RÓLUNK
    • RÓLUNK
    • BiOrganik MINŐSÉG
    • Környezet.Védelem.
    • Hűtős Kiszállítás
    • ÁLLÁSLEHETŐSÉG
    • Hatékonyságnövelés munkahelyi képzések által
Vissza
Így tedd teljes értékűvé a fehérjét a tányérodon!
Máj 10
2023
11:38
Pintér Dóra
Pintér Dóra
2023.05.10 11:38
Máj 10
2023
11:38

Így tedd teljes értékűvé a fehérjét a tányérodon!

 

TALÁN A LEGGYAKORIBB KÉRDÉS, AMIT FELTESZNEK NEKEM AZÓTA, HOGY NÖVÉNYI ALAPÚ TÁPLÁLKOZÁSRA VÁLTOTTAM, HOGY HOGYAN TUDOK ELEGENDŐ MENNYISÉGŰ ÉS JÓ MINŐSÉGŰ FEHÉRJÉT BEVINNI A SZERVEZETEMBE. A VÁLASZ NAGYON EGYSZERŰ: HÚS, TEJ VAGY TOJÁS NÉLKÜL IS RENGETEG FEHÉRJÉT FOGYASZTOK, CSAK ARRA SZÜKSÉGES ODAFIGYELNEM, HOGY VÁLTOZATOSAN ÉTKEZZEK, ÍGY A KÜLÖNBÖZŐ NÖVÉNYI ALAPANYAGOK AMINOSAVPROFILJA REMEKÜL KIEGÉSZÍTI EGYMÁST, ÉS TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJÉHEZ JUT A SZERVEZET.

Így tedd teljes értékűvé a fehérjét a tányérodon!

Mitől lesz minőségi egy fehérje?

Ahogyan azt már a korábbi, TOP 5 fehérjemítosz című cikkünkben is taglaltuk, egy fehérjeforrás attól függően lesz minőségi, hogy azt milyen hatékonyan tudja felhasználni a szervezetünk. Tehát a fehérjéknek azon képességét jelenti, hogy megfelelő típusú és mennyiségű aminosavakat tudnak-e szolgáltatni a szervezet számára a saját fehérjéinek előállításához.

Az állati eredetű ételek (hús, tej, tojás) is tartalmaznak természetesen hasznos mikro- és makrotápanyagokat, köztük fehérjét is, fogyasztásuk azonban számos komoly egészségügyi probléma pl. elhízás, szív- és érrendszeri-, daganatos betegségek, cukorbetegség magasabb kockázatával jár.(1) A számunkra leginkább teljes értékű fehérjeforrás egyébként az emberi anyatej, de erre ugyebár csupán csecsemőkorunkban van szükségünk.

Természetesen a növényekből is fedezhető minden számunkra szükséges aminosav, csak az egyes növényekben ezekből más-más arányban található meg. Ráadásul a fogyasztásuk biztonságosabb is, mivel védenek a krónikus betegségekkel szemben.(2) Ha pedig megfelelőképpen kombináljuk őket néhány egyszerű elv mentén, akkor pedig valóban teljes értékű fehérjeforráshoz is jutunk.

Fehérjehiánytól összességében így egyébként nem kell tartanunk a nyugati civilizációban, mivel az inkább a harmadik világbeli országokban jelent problémát, ahol éhezés van, és az emberek nagyon nem tudnak változatosan táplálkozni, ezért komoly hiánybetegségek alakulnak ki. A nyugati társadalmakban inkább az állati fehérjék túlzott fogyasztása okoz problémát a fent említett krónikus betegségek kialakulása miatt.

Hogyan lesz teljes értékű a fehérje?

Egy fehérje teljes értékűnek tekinthető, ha tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát azokat a fehérje építőkockákat, amelyeket a testünk önmaga nem képes előállítani, és ezért azokat az étrendünkkel szükséges pótolni.

A fehérjéket felépítő összesen 20-féle aminosav közül 9 esszenciális, melyek a következők: a metionin, a treonin, a triptofán, a lizin, a leucin, az izoleucin, a valin, a fenilalanin és a hisztidin.

A fehérjék rengeteg folyamatban részt vesznek egyébként, nem csak az izomépítésben:

 

• az izomzat, bőr, csontok, haj és a körmök felépítésében
• az immunsejtek előállatásában (antitestek)
• hormonok előállításában (pl. inzulin)
• enzimek előállításában (pl. amiláz)
• plazmafehérjék előállításában (pl. albumin)
• transzportfehérjék előállításában (pl. hemoglobin).

A növények teljes értékű fehérjeforrások?

A növények teljes értékű fehérjeforrások?

Ahogyan azt fentebb is írtuk, a növényi élelmiszerekben is megtalálhatóak ezek az esszenciális aminosavak, csak más-más mennyiségben, ezért kulcsfontosságú, hogy változatosan fogyasszuk őket, hogy minden szükséges tápanyaghoz így pl. minden esszenciális aminosavhoz is hozzájuthassunk. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez nem jelent bonyolult és nehezen betartható elveket, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha valóban szeretnénk a növényi ételek egészségre gyakorolt pozitív hatásait hosszú távon is élvezni, akkor törekedjünk a minél színesebb és teljes értékű étkezésre. Azt, hogy hogyan állítsd össze a tányérodat helyesen, ebben a cikkünkben olvashatod.

A növények közül egyébként a szója önmagában is teljes értékű fehérjeforrásnak számít, de kiváló aminosavprofillal rendelkezik például a quinoa, az amaránt, a kendermag vagy például a spirulina alga is.

Miben található fehérje?

Gyakorlatilag minden növényi élelmiszer tartalmaz fehérjét, de a leggazdagabb forrásai, amit mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani:

 

• Bab-, lencsefélék és más hüvelyesek - kiváló forrásai a fehérjének, valamint rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

• Szójatermékek és egyéb fehérje tartalmú készítmények - a szója is egy hüvelyes, és számos formában elérhető, például tofu, tempeh, szójatej, húshelyettesítők formájában, és mindegyikük kiváló forrása a fehérjének. Emellett készülhetnek még termékek például borsófehérjéből is.

• Teljes kiőrlésű gabonák - a teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a teljes kiőrlésű kenyér és a zabpehely is nagyobb mennyiségben tartalmaznak fehérjét.

• Magvak, olajos magvak - a magvak közül például a kendermag, a chia mag és a lenmag magas fehérjetartalmúak és egészséges zsírokat is tartalmaznak.

A zöldségekben, gyümölcsökben is találhatóak fehérjék, de ezeket elsősorban inkább magas rost-, vitamin- és antioxidáns tartalmuk miatt fogyasztjuk elsődlegesen.

Összességében ezek az ételek kiváló alternatívái lehetnek az állati fehérjeforrásoknak, különösen a vegetáriánusok és vegánok számára, de bárkinek, aki szeretne kicsit egészségesebben és változatosabban étkezni. A növényi ételek táplálóak, egészségesek és változatosak lehetnek, és hozzájárulhatnak a teljes értékű táplálkozáshoz.

Mire figyeljünk oda?

Ha az étrendünk nagyon egyhangúvá válik, akkor előfordulhat, hogy bizonyos esszenciális aminosavakat nem megfelelő mennyiségben juttatunk a szervezetünkbe. Ilyenkor ez limitáló aminosavvá válhat, mely akadályozza a megfelelő fehérjeszintézist (hasznosulást), még akkor is, ha az összes többi aminosav megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.

Például, ha az étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiségű lizint (nem fogyasztunk hüvelyeseket), akkor a lizin lesz ez a limitáló aminosav. Ilyenkor az összes többi aminosav csak ennek a limitáló aminosavnak a szintjén képes beépülni és hasznosulni. Mi erre a megoldás?

A fehérje komplettálás (kiegészítés) segítségével könnyen teljes értékűvé tehetjük a napi fehérjebevitelünket. Ez azt jelenti, hogy két növényi fehérjeforrást (például hüvelyeseket és gabonákat) kombinálunk annak érdekében, hogy bevigyünk minden nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat.

Mire figyeljünk oda?

A nagy mumusok, a hüvelyesek

Forrás: American Society for Nutrition

Szerencsére a gyakorlatban egyébként is az ételek többségét így fogyasztjuk, csak talán nem figyeltünk erre oda olyan tudatosan.

Ha például hüvelyesekből készítesz valamilyen ételt, akkor érdemes valamilyen gabonafélével kombinálni, ilyen egy jó chilis bab barna rizzsel vagy egy lencsebolognai teljes kiőrlésű durumtésztával, de még a csicseriborsóból készült hummuszos szendvics vagy tortilla tekercs is jó teljes értékű fehérjeforrást biztosíthat a számodra.

Nem kell egyébként feltétlenül egy étkezésen belül kombinálni az alapanyagokat, a lényeg, hogy a nap folyamán azért lehetőség szerint fogyassz ezekből változatosan. Ha például délben babot ettél, és később délután egy kis nyers mandulát falatozgatsz, akkor hozzáadtad azt a metionint, ami ebéd közben kimaradt.

Összességében, ha elegendő kalóriát eszünk, étrendünk minél inkább teljes értékű és kellően változatos, tehát a vegán okos tányér elvei szerint étkezünk, akkor hozzájuthatunk minden szükséges esszenciális aminosavhoz.

Próbáld ki a változatos táplálkozásért
növényi alapú receptjeinket!

Vegán burger
Quinoa tál retekcsírával
Paradicsomos Lencsegolyó

 

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol további exkluzív információkat és folyamatosan megújuló kedvezményes extra kuponkódokat biztosítunk Neked!


Hivatkozások:
(1) Barnard, N. D., & Leroy, F. (2020). Children and adults should avoid consuming animal products to reduce risk for chronic disease: YES. The American Journal of Clinical Nutrition, 112(4), 926-930.
(2) Greger, M. (2015). Plant-based diets for the prevention and treatment of disabling diseases. American Journal of lifestyle medicine, 9(5), 336-342.

Jan 12
5 Fogyást elősegítő reggeli rutin
Jan 12
5 Fogyást elősegítő reggeli rutin
Részletek
Ápr 13
BIO VAGY HAGYOMÁNYOS - MELYIK A JOBB?
Ápr 13
BIO VAGY HAGYOMÁNYOS - MELYIK A JOBB?

Az 5 legfőbb érv, hogy miért válaszd az organikusat!

Részletek
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim

 

Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • FIZETÉSI INFORMÁCIÓK
  • SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK
  • Telephelyünkön személyes vásárlás nem lehetséges!

Biorganik Online Kft.
  • 1097 Budapest, Gubacsi út 47.
  • +36-1/210-9114
  • webshop@biorganik.hu
  • Elérhetőségek
  • instagram

  • facebook

  • pinterest

  • youtube.com

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Újdonságok első kézből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, "raktárkisöprő"- és egyéb akcióinkról!

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Akciók 
  • ÚJ TERMÉKEK 
  • ALAPANYAGOK 
  • KÉSZÍTMÉNYEK 
  • TEJ HELYETT 
  • HÚS HELYETT 
  • SUSHI 
  • VeganChef TERMÉKEK 
  • KÖNYVEK 
  • HŰTÖTT TERMÉKEK 
  • CIKKEK / RECEPTEK
    CIKKEK / RECEPTEK
    • CIKKEK
    • RECEPTEK
    • Nyeremény.Játék
  • RÓLUNK
    RÓLUNK
    • RÓLUNK
    • BiOrganik MINŐSÉG
    • Környezet.Védelem.
    • Hűtős Kiszállítás
    • ÁLLÁSLEHETŐSÉG
    • Hatékonyságnövelés munkahelyi képzések által
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.